Roken. Wat een rare gewoonte is dat eigenlijk. Keer op keer een sigaret opsteken, wetende dat je jezelf aan het vergiftigen bent. Wetende dat de kans heel groot is dat je vroeger of later een verschrikkelijke ziekte zult krijgen door het te doen. En toch niet kunnen stoppen.

Dat komt omdat de nicotine die in een sigaret zit, verslavend is. En, veel belangrijker nog, omdat het opsteken van een sigaretje gekoppeld is aan allerlei momenten in je leven. Je rookt er een als je stress hebt, je rookt er een als je ontspannen bent, je rookt er een als je wat te vieren hebt, je rookt er een na het eten, je rookt er een omdat iemand anders er ook een gaat roken.

Daarom is stoppen heel moeilijk en hebben velen al vele stoppogingen gedaan. En toch lukt het een hoop rokers om er uiteindelijk mee op te houden.

 

Ik kan je begeleiden in het stoppen met roken. Mijn begeleiding wordt vergoed door de verzekering, dus het is gratis. We maken samen een plan waarmee de kans op slagen veel en veel groter wordt. Om die kans nog groter te maken kun je daarnaast gebruikmaken van nicotine vervangende middelen als pleisters of kauwgums. Ook deze worden vergoed.

De stappen:

Eerst bespreken we wat roken voor je betekent; waarom rook je eigenlijk? Omdat je het echt lekker vindt? Of omdat het je wat te doen geeft? Omdat je veel stress hebt en roken je helpt te ontspannen? Omdat je het gezellig vindt om mee te roken met anderen?

Dan gaan we bespreken wat moeilijke momenten zullen zijn als je gestopt bent. Op welke momenten denk je dat je heel veel zin zult gaan hebben in een sigaret? Wat zou je kunnen doen op deze momenten? Wat of wie zou kunnen helpen? Wat kun je doen in plaats van een sigaret opsteken? We gaan dit goed uitwerken zodat je met vertrouwen de stap tegemoet gaat.

Vervolgens stellen we een stopdatum vast. Wanneer gaat het gebeuren? Deel deze datum met al je vrienden en andere sociale contacten. Dit is een goede stok achter de deur en deze mensen kunnen je steunen als het even moeilijk is. En complimenten krijgen omdat het goed gaat is ook altijd fijn!

Stoppen met roken begeleiding

Daarna zullen er nog een paar vervolgcontacten zijn. We bespreken hoe het gaat. Dan maken we ook een plan voor als het een keer misgaat. Dat is namelijk geen ramp! Als je toch weer een keer gerookt hebt kijken we hoe dat komt en hoe je dat een volgende keer kunt voorkomen.